Pozrite si prehľad, čo sme pre vás pripravili v Chovateľskom kampuse v JÚLI »
Comparison of Fish, Krill and Flaxseed as Omega-3 Sources to Increase the Omega-3 Index in Dogs
Hanna Lindqvist 1, Tonje Dominguez 2 , Ragnhild Dragøy 2, Yunpeng Ding 2 and Lena Burri 2,*
Omega-3 index (O3I) predstavuje dlhodobý ukazovateľ príjmu n-3 poly-nenasýtených mastných kyselín a poskytuje informácie o vplyve výživy na hladiny EPA a DHA v organizme psa. Tento parameter uľahčuje diferencovanie medzi rôznymi zdrojmi omega-3 mastných kyselín a umožňuje identifikáciu najefektívnejšieho z nich.
Výsledky štúdie ukázali, že u psov kŕmených testovanou komerčnou prémiovou stravou bol O3I nízky a pravdepodobne nedostatočný na dosiahnutie zníženého zdravotného rizika. Naopak, už štvortýždňová suplementácia krillom alebo rybami viedla k významnému zvýšeniu O3I u psov, ktorí prijímali morské zdroje n-3 PUFA s dlhým reťazcom. Toto zvýšenie môže byť prospešné z hľadiska redukcie zápalových procesov.
Navyše sa ukázalo, že fosfolipidová forma n-3 PUFA obsiahnutá v krille (zastúpená v 3 % podiele v strave) viedla na konci štúdie k o 40 % vyššiemu O3I v porovnaní s rybím zdrojom. Pomer jednotlivých mastných kyselín, ktoré potenciálne ovplyvňujú zápal a celkový zdravotný stav, sa najvýraznejšie zlepšil v skupine s krillom, čo naznačuje, že krillová múčka môže predstavovať hodnotný doplnok výživy pre psov.
Naopak, n-3 ALA z ľanových semienok, ako mastná kyselina s kratším reťazcom, sa neprejavila ako účinný prekurzor EPA a DHA. Hoci je možné, že ALA poskytuje iné nutričné benefity. Tieto účinky neboli predmetom aktuálnej štúdie a mali by byť skúmané v rámci ďalšieho výskumu.
Celá štúdia v anglickom jazyku TU